Den Hellige Bernadette af Lourdes

 Festdag:

Den 16. April.

Symbol / Attribut:

Intet.

 Skytshelgen for:

Hyrder, beskytter mod dødelig og kronisk sygdom, fattigdom.

 Kort beskrivelse:

Fransk seerske. 

 Navnet betyder:

Lille, stærk bære (althochdt.-fransk.)

 

Den største kristne helligdom i dag findes ved foden af Pyrenæerne i Frankrig, hvor en ung svagelig pige siges at have oplevet en række syner af Jomfru Maria. Som følge deraf blev hun medie for mange mirakuløse helbredelser.

Syn og mirakuløse helbredelser:
Marie Bernard Soubirous eller blot Bernadette, hvilket hun siden blev kendt som, var en analfabetisk og astmalidende møllerdatter i den lille by Lourdes. Den 11. februar 1858, i en alder af 14 år, var Bernadette ved at samle brænde ved bredden af Gavefloden, da hun så et syn af en smuk ung kvinde ved indgangen til en grotte på den modsatte side af floden. Mellem den dag og d. 16 juli siges hun at have oplevet 17 yderligere åbenbaringer af denne skikkelse, som omsider identificerede sig som Jomfru Maria under navnet "den ubesmittede unfangelse".

Mange af disse syn sker i andre menneskers nærvær, men ingen kunne se eller høre Jomfruen. Bernadette udtalte Jomfruens budskaber, der formanede folk til at være tålmodige og bede for fred i verden. Hun bad også om, at der skulle bygges en kirke til minde om disse åbenbaringer.

Under en af Bernadettes åbenbaringer blev en kilde ved grottens åbning til en rivende strøm, som stadig anses for at have helbredende egenskbaber. Der blev berettet om syv helbredelsesundere det år, heriblandt en blind, der genvandt sit syn, samt helbredelse af en lam. Alt i alt har den romerskkatolske kirke anerkendt 65 mirakuløse helbredelser i Bernadettes navn.

Mistanke og ondskab:
Da Bernadettes åbenbaringer var hørt op, blev hun genstand for en række indgående afhøringer foretaget af kirken og de offentlige myndigheder. Der opstod tillige talrige falske seere, og mange fattede mistanke til hele åbenbaringsfænomenet. Bernadette, som var en troskyldig og enfoldig pige, led under andres ufølsomhed og gemenhed, selv om hun tappert og tålmodigt bar mistroen. I 1866 blev hun optaget i Barmhjertigedssøstrene i Nevers. Selv om hun nu var skærmet fra offentlighedens ondskab, led hun i stedet under jalousi fra sin overordnede.

Bernadette blev i klosteret resten af sit korte liv, idet hun bukkede under for sin svaghed som 35-årig. I 1909 blev hendes lig gravet op, og man fandt det ufordærvet. Hun blev kanoniseret i 1933, ikke for sine syn og henrykkelser, men for sin ydmyghed og tillid til troen, der var kendetegnende for hendes liv.

 

Bøn til den Hellige Bernadette

 

Bernadettes Rosenkransforening:
Den 11. februar 2003 stiftedes i Esbjerg "Bernadettes Rosenkransforening for børn og unge". Hver fredag kl. 13.00 mødes børn og unge i Skt. Nikolaj Kirke i Esbjerg for at bede rosenkransen.
Alle er velkommen.